sâmbătă, 25 iunie 2011

Tort bust-decorat cu frisca


Am facut acest tort cu ocazia nasului nostru, care implineste 27 de ani
Sper ca va fi incantat
este diplomat cu fructe si are 3 kg 800

Prajitura cu coacaze


Aceasta prajitura am inventat-o ieri dimineata
Trebuia sa iese rulada dar a fost prea multa crema si a iesit ...prajitura
Am facut un blat de pandispan din 4 oua pe care l-am insiropat cu urmatorul amestec
4 lg zahar
1 mana de coacaze pasate
1 cana de apa
am fiert sa se dizolve zaharul si am insiropat blatul

Crema
600 ml frisca batuta
2 gelatine dr oetker hidratate intr-un pahar de apa
200 g coacaze pasate  cu 7 lg zahar se fierb la foc mic sa se dizolve zaharul, apoi se adauga gelatina hidratata si se amesteca cu frisca.
Se intinde crema peste blatul insiropat in 3 straturi
peste fiecare strat se aseaza cate un strat de coacaze
deasupra la fel
se da la rece si apoi se taie ca pe cremes
este delicioasa

Dovlecel pane

                                          A inceput sezonul dovleceilor si am facut prima data pane


Avem nevoie de:
1 dovlecel crudut
faina
oua
sare
piper
ulei pt prajit


Am taiat dovlecelul subtire pe lung si am presarat sare si piper pe fiecare si le-am lasat putin sa se inmoaie si sa iese apa din ei
Apoi am dat dovlecelul rand pe rand in faina si in oul batut si le-am copt in tigaie
A iesit o minunatie!

vineri, 17 iunie 2011

Prajitura deliciu cu nuca



Ieri am inventat o prajitura si am numit-o deliciu cu nuca
am facut-o asa:
din 9 albuse,
300g zahar,
1 lg faina,
300g nuca macinata
am facut un  blat pufos si l-am cupt in tava cu hartie de copt
blatul se face exact ca la prajitura snickers

Cand l-am scos din cuptor l-am pus pe un carton si am uns tot blatul cu o glazura facuta din 150g ciocolata si 100 ml frisca lichida topite pe abur

Crema :
se freaca pe aburi galbenusele cu 300 ml zahar si 1/2 sticluta de esenta de rom pana ce s-au albit si se lasa la racit
domolite se bat spuma cu 1 pachet de unt sau margarina rama
se intinde crema peste blatul racit si pe desaupra se asterne inca un strat de glazura facuta tot din 150 g ciocolata si 150 ml frisca topite

se fac forme deasupra prajiturii dupa bunul plac


e dulce si cremoasa...
e un deliciu...cu nuca


creme du lait-

am avut pofta de ceva dulce intruna din seri si am bagat iute la cuptor o crema de zahar ars
AM PREGATIT-O CAM ASA:
am batut 8 oua cu 10 linguri de zahar si 1 esenta de vanilie bine de tot, apoi am adaugat 1 lingura de praf de budinca de vanilie sau amidon
intre timp caramelizam 10 lg de zahar la foc mic nu cum am facut eu ca am ars zaharul
dupa ce s-a topit tapetam marginile cratilei cu el si il dam la rece ca sa crape caramelul
dupa un timp oala incepe sa pocneasca si bcand se termina de pocnit adaugam 1/2 esenta de rom si ouale amestecate cu 800 ml lapte si dam la cuptor
Teoretic se pune cratita cu crema in alta cu apa ca sa nu se branzeasca, dar eu la repezeala am pus-o doar singura si am lasat cam o ora
depinde cat de inalta e cratita ca sa se faca si la mijloc
budinca sau amidonul grabeste timpul de coacere

marți, 14 iunie 2011

pupuri cu cas si varza



Sarmale

 cu ocazia sarbatorii rusalelor, am hotarat sa fac singura sarmale cap-coada, ca pana acum am fost doar cu bagatul de vina
Asadar am desarat 2 capatani frumoase de varza de la murat
Am taiat o coasta de porc bucati
si am pregatit compozitia
450g carne tocata de porc
250 g carne tocata manzat
60 g orez
2 cepe mari
1 plic condiment pt sarmale de la cosmin



Am calit ceapa in putin ulei, apoi am adaugat orezul si l-am calit si pe el putin
Am rasturnat acest amestec peste carne, am pus 100 ml apa si plicul de condimente
Am omogenizat compozitia si am format 29 de sarmale potrivite
Apoi am aranjat in cratita
Varza taiata marunt la baza, si sarmalele in forma de melc, cu foi de dafin, boabe de piper si costita intre ele, apoi iarasi varza taiata marunt si tot asa terminand cu un strat de varza
Intr-o  cana de apa se dizolva o lingura de sare si se toarna peste sarmale, apoi mai punem apa cat sa le cuprinda si dam la foc
cand va clocoti apa de pe ele dam la foc  mic si lasam la fiert 2 ore
au iesit neasteptat de aromate

cartofi noi cu pui la cuptor

mi-a spus bunica ca a gasit deja bobite de cartofi noi in gradina, asa ca in wekend am pus-o sa curete un castron (ea are rabdare)
am pus cartofii pe un pat de pulpe de pui i-am acoperit cu folie de aluminiu si cand au fost patrunsi am lasat la rumenit fara folie, si am turnat mujdei de ustoroi


iarasi eclere




choux a la creme-ratuste


aceste ratuste sunt facute dupa reteta de eclere poatata pe blog

Cremes-rapid

reteta mea originala de cremes este rapida si extrem de gustoasa
niciodata nu mi-a placut cand mergeam la cofetarie si mancam un cremes tare, ca budinca, gelatinos
probabil veti spune ca daca nu e asa, nu ii mai spune cremes dar mie imi place sa fie pufos, si am adaptat reteta la gusturile mele

aveti nevoie de 2 foi cremes
1 plic cremsnit de la dr oetker preparat dupa instructiunile de pe plic
600 ml frisca lichida batuta creme patisere
zahar pudra pt ornat

una din foi o vom sfarama intr-un bol bine de tot
pe foaia intacta vom intinde frisca amestecata bine cu cremsnitul proaspat, se niveleaza si se
presara toata foaia, apoi se cerne zahar pudra vanilat
lasam putin la rece si iese o minune de prajitura

vineri, 10 iunie 2011

Torturi gemene de ciocolata



am avut comanda pentru 2 torturi de ciocolata de 1,5 kg fiecare
le am umplut cu crema ganache de ciocolata
are blat de cacao insiropat cu ciocolata calda
cu ornamentele de trandafiri nu ma laud ca nu sunt facute de mine, ca m-am grabit si am cumparat


iarasi ghiveci dar de data asta de post

duminică, 5 iunie 2011

Socata

Sambata am pus socata la borcan...mai am de asteptat putin pana e gata..
Reteta e urmatoarea:
5 l apa
500g zahar
2 lamai (una taiata alta stoarsa)
sare de lamaie
20 de flori de soc

Am pus acestea in borcan si le-am lasat la soare amestecand in fiecare zi in ele
ma gandesc pe marti sa le strecor si sa vedem ce a iesit

Spaghete cu branza la cuptor


Sambata am facut spaghete la cuptor dupa capul meu nu dupa o reteta speciala, dar au iesit foarte bune
1 pachet spaghete
500g cas de vaca gras
200 ml lapte
8 oua

Am fiert pastele dar nu de tot si le-am pus la scurs
Apoi am pus jumate din cantitate in tava, peste care am adaugat 4 oua batute si jumate din cantitatea de cas ras,
Am pus apoi restul de spaghete, am ras casul ramas si am turnat ouale batute cu lapte deasupra
Am dat la cuptor si am lasat sa se rumeneasca putin
Se servesc calde sau reci

sâmbătă, 4 iunie 2011

Ciorba usoara de varza

azi am facut ciorbita de varza, pentru ca imi era dor sa mananc ceva cu cimbru si marar si de sarmale nu eram dispusa  sa fac asa ca a iesit o ciorba gustoasa si usoara, fara carne


Am calit o ceapa , ardei rosu gras si un morcov ras pe razatoarea mica in 2 linguri de ulei stinse cu 1/2 de canita de apa
Apoi am adaugat apa si am adaugat 1/4 de capatana de varza taiata marunt si am lasat sa fiarba
intre timp am adaugat sare si putina vegeta
cand varza a devenit transparenta am pus 1 sticluta de bulion , am mai lasat sa dea 2-3 clocote si am adaugat mult asteptatul cimbru si marar si am dat deoparte
am mancat-o fierbinte si tot am simtit ca e racoritoare pentru o zi calda de vara

ghiveci de legume cu piept de pui


cum a venit primavara, azi  am facut ghiveciul meu preferat in care am mai adugat un elment ca sa fie mai satios: piept de pui


Ingrediente:
1/2 piept de pui
cateva lg ulei
2 cepe mari
1 ardei gras rosu si mare
2 ardei grasi verzi
2 morcovi
1/2 cana de orez
3 rosii
4 cartofi
sare, vegeta
patrunjel verde


Mod de preparare:
intr-o craticioara incingem putin ulei si calim la foc mic ceapa taiata marunt
cand s-a calit ceapa adaugam morcovul tocat la robot sau dat prin razatoare,
ardeii tocati marunt si puiul taiat in cuburi mari
se lasa la calit si cand carnea de pui s-a albit se adauga orezul spalat bine si o canita de apa ca sa fiarba acesta
adaugam si cartofii taiati ca chipsurile de subtiri si apoi inca o data in jumate
condimentam si lasam sa fiarba la foc mic
la sfarsit adaugam rosile decojite si taiate cubulete si lasam cateva clocote dupa care dam oala deoparte si adaugam o mana de patrunjel verde maruntit
putem pune in ghiveciul nostru si conopida buchetele sau fasole verde
P.s. ciupercile sau porumbul schimba gustul acrisor al ghiveciului
este deosebit, si miroase divin

Rulada cu biscuiti si cocos 2

Deoarece azi m-a vizitat prietena mea Andreea de la care am reteta ruladei, si tot la ea am mancat prima data, m-am gandit sa ii fac o surpriza si sa o astept cu rulada
a iesit delicioasa ca de obicei