sâmbătă, 12 februarie 2011

Blat clasic de pandispan


Pentru a nu repeta ori de cate ori fac o reteta , sa scriu cum se face blatul de pandispan, o sa postez reteta clasica aici:

Ingrediente:

10 oua
1 praf de sare
10 linguri de faina
1 praf de copt
10 linguri de zahar

! daca se doreste blatul de cacao, puteti pune 8 linguri de faina si 2 linguri de cacao, deci se scad din lingurile de faina.
Se separa bine ouale. Eu spre exemplu folosesc 4 boluri:-intr-un bol separ ouale sa vad daca sunt proaspete pentru ca e enervant sa spargi 9 oua si al 10 lea sa fie mai dubios sau sa se sparga galbenusul peste albuse, caz in care nu se mai bate spuma cum trebuie
                                                                                         -intr-un bol pun galbenusele
                                                                                         -intr-un bol golesc cojile
                                                                                         -intr-un bol adaug albusele unul cate unul pe masura ce le separ in primul bol si vad daca sunt bune

Cam complic lucrurile, nu?
Daca se sparge cumva galbenusul in albus solutia ar fi ori strangeti cu o coaja curata de ou tot galbenusul fara a mai ramane deloc, ori dam oul la pisica :)
Albusurile puse intr-un vas inalt se amesteca cu un praf de sare (asa zice maestrul Horia Varlan :P)
si se bat cu mixerul spuma. Apoi adaugam zaharul si batem albusurile pana ce se intaresc ca zapada si se topeste tot zaharul.
Separat se amesteca faina cu praful de copt si obtional cacaua, si punem cate o lingura din acest amestec intr-o sita mica si cernem deasupra aluatului amestecand cu o lingura de lemn , nu in sensul acelor de ceasornic, ci prin rasturnare, ca sa se incorporeze faina. Asa procedam pana ce se epuizeaza toata faina.

Obtional putem pune 1 lingura-2 de ulei.
Se tapeteaza o tava cu ulei si faina (eu pun si hartie de copt ca sa scot mai usor blatul)

Se desarta aluatul in ea, si introducem tava in cuptorul incalzit bine lasand focul mediu
Nu se deschide usa aragazului
Blatul se face pe gratarul de sus ca sa nu se arda
Cand ne miroase in casa a ceva bun :) deschidem usa si ne uitam daca aluatul se desprinde un pic de pe marginile tavii.
Daca pare facut, luam o scobitoare si o implantam in centru. Daca dupa ce o scoatem e uscata blatul e gata, daca nu, mai lasam, pentru ca inseamna ca inauntru mai e aluat crud
Rasturnam blatul pe un dog de lemn si asta a fost tot!

Niciun comentariu: