duminică, 6 martie 2011

Albinita

Albinita e una din prajiturile pe care mama le face negresit la toate sarbatorile
Mi-a fost teama sa ma apuc de ea ca nu cumva sa imi iasa foile groase si nu subtiri ca ale mamei, dar am dibuit-o pana la final


Ptr foi:
900 g faina
300 g miere
300 g zahar
100 ml lapte
100 g unt
2 oua
1 lingura bicarbonat

Mierea, zaharul, ouale, laptele si untul se pun intr-un castron la foc potrivit amestecand mereu cu un tel, pana capata o culoare caramel, apoi se ia de pe foc si se adauga bicarbonatul si faina in ploaie amestecand bine cu telul.
Se imparte aluatul in patru sau 5 , se intind foile si se coc pe fundul tavii (unsa si tapata cu faina) aprox 5 minute fiecare. Inainte de a le baga in cuptor se inteapa foile cu furculita din loc in loc.

Ptr crema:
200 ml lapte
3 linguri faina
200 g unt
200 g zahar praf
coaja de portocala rasa
dulceata de macese

se amesteca zaharul cu faina si se adauga in ea laptele rece treptat ca sa nu se faca cocoloase.
Se pune pe foc mic amestecandu-se pana ce se ingroase. Se pune coaja de portocala si se da la rece.
Cand s-a racit se pune cata putina crema in untul moale si se amesteca bine

Varianta mea de albinita este asa:
se unge fiecare foaie cu dulceata de macese in strat fin fin de tot , apoi se pune cema si se da 1 zi minim la rece.
Glazura care nu crapa la taiat se face din 100g ciocolata de menaj topita cu 100 ml frisca lichida
Cand se va taia prajitura se va vedea un curcubeu de culori

Niciun comentariu: