miercuri, 9 februarie 2011

Savarine

       In copilarie mergeam la cofetarie cu tatal meu si alegeam negresit o savarina insiropata si      friscoasa.
      Nu am experimentat niciodata acasa pentru ca ma gandeam ca nu vor iesi la fel.
      Insa inarmata cu multa ambitie , mi-am cumparat forme potrivite si am inceput experimentul.
             Parerea mea personala este ca varianta mea a iesit mai delicioasa.


Ingrediente:

7 oua
8 linguri de zahar
10 linguri de pesmet alb
2 lingurite cu varf de faina alba

Sirop:
1 esenta de rom
350 ml apa
250 g zahar tos

Umplutura:
500ml frisca lichida

Ornat:
dulceata mai acrisoara (eu am folosit de corcoduse)



Preparare:
        Ouale se separa, galbenusurile se mixeaza cu 3 linguri de zahar pana se albesc si se formeaza o crema consistenta. Albusurile se bat spuma tare cu praful de sare, se adauga restul de zahar ramas si se bat in continuare pana la dizolvarea completa a zaharului. In crema de galbenusuri se adauga pesmetul, apoi spuma albusurilor si se amesteca prin miscari verticale pana la omogenizarea competa.
        Aluatul va iesi pufos.
        Se pregatesc formele de savarina, se ung cu unt , margarina sau ulei si se tapeteaza cu faina.
        Se distribuie aluatul in mod egal (mie mi-au iesit 20 de minisavarine din aceaste cantitati)
        Se aseaza intr-o tava si se introduc in cuptorul preincalzit la 190 de grade, pentru 15 minute pana cand sunt coapte.
        Intre timp, se fierbe apa cu zaharul pentru sirop, pana ce se dizolva zaharul si se adauga esenta de rom.
        Se lasa la rece.
        Se bate si frisca sa fie intarita bine si se pune la frigider.
        Savarinele coapte se scot cu grija din forme, se trec prin sirop, avand grija insa sa fie insiropate bine, se taie in 2 si se pun capacelele de la baza pe un platou.
         Cu ajutorul spritului in forma de stea se umplu generos savarinele si lise pune capacelul pe care il ung cu dulceata.
        Personal mie mi-a ramas frisca si le-am mai facut cateva "moturi"
        Se dau la rece de pe o zi pe alta ca sa..............."mearga la dumnezo" vorba bunicii mele
        Pofta buna

2 comentarii:

mbiank spunea...

Si ale tale arata delicios!

andreea spunea...

multumesc