miercuri, 5 decembrie 2012

cartofi copti cu sos picant


 varianta mea sanatoasa la cartofii prajiti este cea de cartofi copti
Se taie cartofii dupa cum se vede mai sus (nici prea subtiri, nici prea grosi)
Se une peste ei o lingurita de ulei de masline boia, sare de mare, piper si oregano, si se maseaza bine, dupa care un strat de cartofi se pune intr-o tava neaderenta sa intr-una simpla in care am pus hartie de copt, si se introduce in cuptorul incins in prealabil.
Cartofii nu se intort decat o data si cand sunt rumeni se scot.

Eu am facut langa ei un fel de sos picant
am pisat 4 catei de usturoi si i-am frecat bine cu sare si o lingurita de ulei de masline.Apoi am inceput sa adaug cate putina pasta de rosii, oregano, cimbru si busuioc si am potrivit de sare si piper, dupa care am servit cartofii cu acesta.

Mai faceam un sos alb cu usturoi pisat si frecat cu sare si putin ulei, in care adaugam iaurt de capra, bivolita si vaca de la Napolact si putin patrunjel, si inmuiam cartofii in el.

marți, 4 decembrie 2012

Lapte de susan cu cacao raw


Citind despre beneficiile semintelor de susan, si renuntand de vreo luna la lapte, oua, carne, mi-am luat inima in dinti si am incercat sa fac lapte de susan. A fost un succes:

BENEFICIILE SUSANULUI:

  • O jumatate de cana de seminte nedecorticate neprajite contin mai mult calciu decat aceeasi cantitate de lapte (sursa), fier, zinc, fosfor, potasiu, magneziu
  • Contin mai mult de 50% de proteina decat carnea
  • Sunt recomandate si in tratamentul insomniilor
  • Ajuta la detoxifierea ficatului si rinichilor, fiind foarte recomandate bolnavilor de ciroza, dar ajuta si la intarirea sistemului imunitar
  • Au efecte antireumatice si anticanceroase
  • Scad colesterolul
  • Previn artrita si osteoporoza, astmul, migrenele si durerile de cap.
Am pus
 500ml apa de izvor
2 curmale desamburite
cateva stafide
40g seminte susan (inmuiate in prealabil cu fructele uscate 3 ore)
3 lingurite de miere

Dupa ce se hidrateaza fructele si susanul se pun in blender si se vrum-vrum de cateva ori pana ce nu mai sunt seminte de susan. Se poate adauga cacao sau pudra de roscove. In reteta mea scria sa il filtrez, dar mie imi place mult mai mult mai gros.
Este foarte gustos si hranitor.
M-am chinuit sa beau un pahar intreg...

duminică, 2 decembrie 2012

Tort Raw "cheesecake"


prima mea incercare timida de a face un tort Raw (adica fara foc, cu ingrediente nesupuse tratamentului termic)

Blatul (ezista blat dar e alb si nu se vede :P)
1 cana de arahide crude (puteti pune migdale sau nuci )
1 lg miere
1 lg ulei de cocos (puteti pune si alt ulei presat la rece dar nu de masline care e amarui)
cativa picuri de sirop de soc (puteti pune orice esenta )

Se rasnesc arahidele si se framanta cu restul ingredientelor pana ia forma unui aluat gen : biscuite gumos.

Se ia forma de tort si se decupeaza hartie de copt dupa diametrul ei. Pe acesta se intinde aluatul, si dam la rece.

Cema:
1 cana jumate nuci romanesti ( indicat ar fi nuci caju) se pun de seara pana dimineata la inmuiat in apa
fresh din 2 portocale
1 banana
coaja rasa de la o portocala
sirop de soc (sau alta esenta)
miere (daca e nevoie mai dulce-eu nu am mai pus)
1 lingurita agar-agar (sau 2 pl. gelatina pentru tort hidratata si topita)

Se paseaza nucile pana se fac piure la robot, apoi continuam cu mixerul vertical sa se faca fin de tot. Apoi amestecam cu freshul de portocale, esenta, mieea si banana facuta piure, coaja rasa, si la sfarsit gelatina diluata si se pune peste blat.
Mai aruncam o manuta de stafide si niste mac si dam la inchegat pana dimineata.
Dimineata se taie frumos si se mananca faca a ne gandi la calorii

Halva raw

Vreau sa va prezint cea mai adevarata halva mancata pana acum si care nici macar nu ingrasa!

Totul e pus ochiometric:
seminte de flaorea soarelui decojite (2 maini bune)
1 lg cu varf praf de roscove sau cacao
miere (cat de dulce doriti sa fie)
putina apa

Am pus samburii in robotel si am amestecat bine bine pana s-au macinat. Apoi am adaugat mierea, cacao si cate putina apa si am amestecat in continuare.
Dupa ce am terminat operatiunea aceasta am pus totul in vasul mixerului vertical si l-am facut fin-fin.

Apoi intr-o cutie dreptunghiulara de margarina se pune celofan sau folie strech si se aseaza frumusel pasta obtinuta, presand foarte bine. La mine in poza daca va uitati cu atentie se vede jumate o culoare, jumate alta. pentru ca am vrut sa testez cum iese mai bine: pasta fina sau doar de la robot. Concluzie pasta fina e super

Am dat la frigider 2 ore apoi am rasturnat-o pe o farfurie si am degustat lasand aroma sa imi inunde toate simturile.