marți, 25 octombrie 2011

PRIMUL MEU TORT CARTE

 DUPA O PERIOADA DESTUL DE LUNGA  PENTRU MINE IN CARE NU AM MAI FACUT NICI UN TORT, PE MOTIV CA SOTUL MEU E LA CURA SI NU AM MAI AVUT COMENZI, A VENIT SI ZIUA MAMEI MELE, LA CARE M-AM GANDIT SA II FAC UN TORT DEOSEBIT ATAT PE EXTERIOR CAT SI PE INTERIOR

IN TNTERIOR AM ALES SA FIE TIRAMISU DAR SI FORMA DE SAH CAND VA FI TAIAT SI IN EXTERIOR, CARTE CEA CE SPER CA E EVIDENT

ASA CA M-AM APUCAT SA FAC UN PANDISPAN DE CACAO DIN 5 OUA, SI SIROPUL FACUT DIN UN PLIC DE NESS CU MULT ZAHAR .
BLATUL L-AM TAIAT PE LAT IN BETIGASE EGALE.
cREMA AM FACUT-O DIN 500 ML FRISCA COMBINATA CU 2 PLICURI DE NES DIZOLVATE IN FOARTE PUTINA APA SI ZAHAR SI FIERTE, IAR CAND AU FOST CLOCOTITE AM LUAT DE PE FOC SI AM ADAUGAT 1 GELATINA HIDRATATA IN PREALABIL
ACEST AMESTEC L-AM TURNAT IN FRISCA AMESTECAND SA SE OMOGENIZEZE.
FORMAREA:
iNTR-O CUTIE DREPTUNGHIULARA DE INGHETATA AM PUS O FOLE ALIMENTARA SI AM PUS 2 BETIGASE PE LUNG, APOII AM INSIROPAT BINE SI AM UMPLUT SPATIILE DINTRE BETIGASE CU CREMA(BETELE NU AU FOST PE MARGINI, CI CREMA, BAT, CREMA , BAT, URMAND CA LA STRATUL URMATOR SA PUN BAT PESTE CREMA, CREMA PESTE BATUL DE DEDESUBT) , APOI CELELALTE RANDURI PANA S-A TERMINAT CREMA SI BETELE SI AM DAT LA CONGELATOR 2 ORE
APOI AM SCOS CUTIA DE LA CRECE, AM TURNAT-O PE PLATOU, AM SECTIONAT MIJLOCUL CARTII, IN ACEST FEL FACAND PROBA ORGANOLEPTICA, SI AM IMBRACAT CARTEA IN FRISCA SI AM ORNAT CUM AM STIUT EU MAI BINE
TORTUL SE VA TAIA PE LAT CA SA IESE FORMA FRUMOASA DE TIRAMISU-SAH
VOI REVENI CU IMIAGINE DE SECTIUNE

CLATITE DULCI LA CUPTOR

NU POT STI SIGUR DACA ACEASTA RETETA A MAI FOST FACUTA UNDEVA, POATE ASEMANATOARE, DAR DACA TOT AM FOST LA CAPITOLUL CLATITE UMPLUTE CU OARECEVA LA CUPTOR AM MAI CREAT CEVA
DE O VREME NU MAI MANANC CLATITE DECAT DINTRACESTEA COAPTE FARA ULEI SI UMPLUTE CU URDA, ZAHAR, ESENTA DE VANILIE BOURBON, SI STAFIDE, ASA CA MI-AM FACUT O COMBINATIE LA CUPTOR
AM AVUT VREO 12 CLATITE, AM UNS VAS DE JENNA CU MARGARINA SI AM FACUT COMPOZITIA, URDA , OUA, ZAHAR, STAFIDE, SI VANILIE, LE AM UMPLUT SI LE-AM PUS IN FELUL URMATOR IN VAS
PRIMUL STRAT ORIZONTAL , APOI JUMATE DIN OUALE BATUTE CU ZAHAR SI STAFIDE, APOI UN STRAT PE VERTICALA, SI RESTUL DE MELANJ DE OUA BATUTE PESTE CARE AM PRESARAT FOARTE PUTINA URDA SI STAFIDE


A IESIT CEVA FENOMENAL, SI ASPECTUL ESTE SI MAI IMBIETOR
CAND S-A RACIT AM PUTUT SA O TAI PATRATELE CA PE O BUDINCA SI SA O SERVESC MUSAFIRILOR, CARE AU CREZUT CA E PLACINTA CU URDA

\CLATITE CU CIUPERCI SI PUI LA CUPTOR

AM CREAT INTR-O ZI O RETETA DELICIOASA
AM COPT 8 CLATITE FACUTE DUPA RETETA PE CARE AM POSTAT-O PE BLOG, FARA SA ADAUG ZAHAR
AM CALIT CEAPA IN 2 TIGAI, CAM 2 CEPE TOCATE IN FIECARE SI LE-AM CALIT IN PARALEL CU ULEI LA FOC MIC, AM ADAUGAT APOI INTR-UNA DIN ELE 500G CHAMPIGNON TAIATE MARUNT, SI IN CEALALTA UN PIEPT DE PUI MARUNTIT
LE-AM FACUT LA FOC MIC PANA AU FOST BINE PATRUNSE, DUPA CARE AM UNS UN VAS DE JENNA CU MARGARINA IN STRAT SUBTIRE SI AM IMPACHETAT CATE O CLATITA CU CIUPERCI SI PUTIN CASCAVAL LA MIJLOC RAS CA SA LE LEGE, SI UNA CU PUI SI CASCAVAL, SI TOT ASA PANA AM UMPLUT TAVA
DEASUPRA AM TURNAT NISTE OUA BATUTE CU VEGETA , PATRUNJEL SI CASCAVAL SI AM DAT LA CUPTOR SA SE RUMENEASCA
A FOST UN DELICIU SI CALDA SI RECE


CHEC DE LEGUME


AM VRUT SA INCROPESC CEVA DOAR CU CE AVEAM PRIN FRIGIDER, ASA CA AM AMESTECAT 5 CARTOFI FIERTI TAIATI MARUNT, 1 CONSERVA DE MAZARE, 1 CONSERVA DE CIPERCI, ARDEI ROSII GRASI  TAIATI , SI CONDIMENTE, APOI AM TURNAT CATEVA OUA BATUTE, LE-AM AMESTECAT CU LEGUMELE, LE-AM INTINS INTR-O TAVA UNSA CU MARGARINA SI AM PRESARAT CASCAVAL RAS, DUPA CARE AM DAT LA CUPTOR PANA S-A RUMENIT
A FOST CEVA, BUN, NOU, SI FACUT IN CASA

vineri, 7 octombrie 2011

conopida la tava

 Am primit o conopida, si spre rusinea mea nu stiam sa o prepar decat , pane sau cu maioneza, si no, sunt la capitolul cu mancat mai sanatos de vreo 2 saptamani, ca deaia nu am mai postat nici un tort pe blog
si ce sa fac? ce sa fac?
m-am apucat si am fiert-o frumos, am uns o tavita de jenna frumos cu un strat subtire de margarina rama,  si am scurs conopida, am desertat-o in tava, apoi am pus ardei rosu taiat peste ea, sare, piper, si am spart 4 oua batute deasupra, uniform, apoi am adaugat cascaval gourda 150g ca sa ii dea o fata faina si niste rosii taiate deasupra si am dat la cuptor pana s-a rumenit
rezultatul, a fost fenomen, a iesit ca un fel de pizza, foarte gustoasa
era mai healthy fara cascaval dar nu prea avea farmec, asa ca, mai calcam si in strachini


ciorba de cartofi cu costita ca in ardeal

nu vreau sa se inteleaga ca fac mare caz de Ardeleni, dar fiind obisnuita cu mancarurile noastre consistente, si prin asta vreau sa zic ca poti confunda ciorba cu tocanita, le laud peste masura, lasand la o parte faptul ca sunt mare fan pentru  mancarea ardeleneasca
asta e o ciorba de cartofi cu costita afumata , fiarta la foc mic, cum e mai buna o ciorba

Sfecla rosie la bocan

 printre muraturile mele preferate, stau la loc de cinste si sfeclele
coapte frumos in cuptor, apoi, cand intra furculita in ele curatate si taiate frumos, si aranjate in borcan cu hrean ras si zahar straturi, straturi
mie dupa aceasta operatiune s-a lasat un sirop pana la jumatea borcanului, si restul am facut amestec de otet sare si apa pe care l-am golit deasupra
se mai potriveste apoi cu zahar cat e nevoie, eu o fac ochiometric

Tort camion

 pana acum am facut 2 torturi camion la 2 baietei
acesta este pentru nepotelul nasei mele, Raffaelo (raffy)
este foarte simplu de asamblat cu foi de pandispan din comert, taiate dupa dimensiuneacamionului, si o rulada de cacao care sa tina loc de roti
eu l-am umplut cu diplomat de vanilie

cuburi cu lapte

 Este a doua oara cand incerc aceasta prajitura, si la fel ca data trecuta, nu o putem lasa sa se raceasca de buna ce este..
este o prajitura dulce din care nu poti manca prea mult odata dar daca sunteti mai multi membrii in familie, o dovediti
este foarte aspectoasa si pentru zilele de vara , este asemenea unei inghetate

Papanasi

daca dai un search pe google si scri papanasi, vei gasi retete de un fel de gogosele cu branza, prajite si apoi mancate cu smantana dulce si dulceata, dar la noi in ardeal, cand spui papanasi te referi la ALTCEVA
la noi, papanasii sunt amestecul de branza duce de vaci cu zahar, ou si gris, care se fierbe in apa clocotita, si apoi se tavaleste printr-un strat gros de pesmet cu zahar prajit in ulei....
ASTIA sunt papanasii ardelenesti cu care ma mandresc, si la asta ma gandesc cand aud intai acest cuvant magic
desi nici cu ceilalti nu imi e rusine, ca imi plac la fel de mult, doar ca nu sunt la fel de sanatosi

Lapte de pasare

 Nu am mai mancat de multa vreme lapte de pasare, si intr-o zi m-a ajuns dorul, si m-am pus pe fapte
este prima "prajitura" pe care o faceam cand eram mica, din cartea de bucate, cand parintii erau la serviciu
era numita "bulgari de zapada".....bineantelesc ca dupa ce venea mama si avea nevoie de lapte realiza ca nu are

Tort cu piersici din compot