marți, 31 mai 2011

boema



sambata am facut boeme.....cateva tavi...

Reteta este foarte simpla si rapida
o voi scrie pe scurt:
Facem un pandispan de cacao din 10 oua in tava.
Separat facem un sirop cu zahar si esenta de rom fara a ne zgarci
Insiropam si intre timp facem crema:
se poate face ganache de ciocolata cu frisca si ciocolata topita pe aburi sau mai rapid eu fac crema de ciocolata cu aroma de rom instant de la dr oetker. Folosesc 2 plicuri si le prepar cum scrie pe plic
Pe baie de aburi topesc 200g ciocolata neagra si 100ml frisca  si glazura o vom intinde peste crema racita.
se traseaza cu cutitul patrate si se va orna pe fiecare un mot de frisca pe care il vom stropi cu putina glazura de ciocolata topita.
Se lasa la frigider 2-3 ore sa se racoreasca

cartofi frantuzesti 2

 reteta este cea dinainte doar ca am folosit marar si in loc de cascaval , cas gras de vaca


vineri, 27 mai 2011

Porc cu ciuperci si smantana

400 g carne slaba de porc se taie cubulete care se dau prin faina si se rumenesc
Apoi luam 500g ciuperci taiate pe care le calim in ulei pana ce scad
Se pune sare si se adauga 100g unt cubulete tavalit prin faina
Pe ciuperci se formeaza un sos fin si il mai lasam cateva clocote dupa care adaugam carnea, usturoi pisat  si 200 ml smantana si marar verde
eu am servit carnea ca garnitura la piure de cartofi

cornulet aperitiv cu cas de vaca si marar


am preparat niste cornulete delicioase care se aseamana la gust cu fornetti cand sunt calde


di 1 lg faina grania pt cozonac amestecata cu 1 plic de drojdie instant, 1 lingura de sare si 300 ml lapte caldut se obtine o maia care o lasam la dospit 15 min.
separat batem 3 oua cu 200 ml ulei, si dupa 15 min se amesteca acestea si 1 praf de copt , si 900g faina
se framanta un aluat pufos care il lasam la dospit 30 min
Apoi formam cornuletele facand cercuri din coca si taindu-le  in 6 sau in 8
se pun patratele de cas de vaca gras care se  topeste, si marar
Se lasa la dospit pe masa si se ung cu ou batut si se presara cu susan
Se coc pana ce se rumensc
ies cam 3 tavi din aceasta cantitate si se pastreaza moi

Paste cu sos de rosii rapide

cele mai rapide paste pe care le-am gatit pana acum sunt acestea:
asadar cand sunteti in lipsa de timp si sotul bate cu tacamurile in masa, de foame
Puneti apa cu sare si putin ulei la fiert, si cand clocote adaugati ce tip de paste vreti si le lasati sa fiarba.
Intre timp taiati cubulet putin salam sau sunca si se caleste in cateva linguri de ulei cu usturoi pisat pana se rumeneste, dupa care adaug 400 ml apa rece si un praf de sos pentru spaghete bologneze instant si amestecam bine. lasam 2-3 clocote si dam deoparte.
Cand s-au fiert pastele le scurgem si adaugam sos peste el
dureaza 15 minute si sunt foarte bune

Paste cu sos de rosii rapide

sâmbătă, 21 mai 2011

Tort cu ciocolata


Acesta este un tort de 1,9 kg  care mi l-a comandat un coleg pentru ziua baietelului  sau
Interiorul este din blat de ciocolata(3 foi) insiropat cu ciocolata calda, si crema ganache de ciocolata.

Tort minge


O colega mi-a comandat un tort pentru ginerele ei care este microbist si tine cu dinamo evident
A iesit un tort diplomat cu fructe de 2,3 kg
Era frumos sa fi iesit rozul rosu dar mea culpa, nu am coloranti de calitate
"pacienta" a fost fooooooooooooarte multumita per-total

Eclere si choux a la creme



Am mai facut pana acum eclere dar e prima data cand am fost complet multumita de cum au iesit
Secret: calitatea fainii si coptul

Ingrediente aluat:
160 ml apa
80 ml ulei
200g faina grania
4 oua mici sau 3 mari

Se pune uleiul si apa pe foc si cand fierb se toarna faina si o amestecam cu un tel pana ce se desprinde de cratita
Dam sa se raceasca, apoi adugam cate un ou si amestecam bine dupa fiecare sa se omogenizeze
Apoi se formeaza dupa dorinta fiecaruia in tava pe hartie de copt si se baga in cuptorul incins
Inainte aveam curiozitatea sa vad cum iasa, si deschideam usa cuptorului, dar acum le-am rumenit bine si nu s-au mai lasat
Cand au fost coapte le-am scos afara pe un platou si cand s-au mai racut le-am sectionat
Separat am facut o budinca cu 400 ml lapte si cand s-a racit am amestecat-o cu 400 ml frisca lichida si cu esenta de vanilie
Am umplut "cojile" cu crema si le-am glazurat cu 100 ml ciocolata topita cu 100 ml frisca.
Au iesit delicioase

Savarine 2


Tort piscot


Zilele trecute ne era pofta de ceva dulce si am inventat un tort cu piscot si cafea gen tiramisu


Am facut un blat pandispan de vanilie gen Rulada, pe care l-am taiat in 2
Separat am facut cafea la filtru mai slaba , am adaugat un rom, si zahar
Crema:
1 praf de tiramisu instant amestecat cu 200 ml lapte si 300 ml frisca lichida, batute pana ce se intaresc  putin
In crema am adaugat si o gelatina hidratata intr-un pahar de apa si topita pe aburi.
Apoi intr-o forma tapetata cu folie am pus primul blat, insiropat, crema, piscoturi insiropate, crema si blat insiropat
Am dat la rece si dupa cateva ore am scos tortul si am ornat
Afost foarte racoritor, dar crema s-a inmuiat prea tare cand am adaugat gelatina calda asa ca nu am putut sa il formez sa fie mai aspectos
Data viitoare va fi mai bine

Prajitura tosca


Nu am crezut ca aceasta prajitura va deveni preferata mea, dar si a familiei
este foarte fina si cremoasa
Blat:
-8 albuse batute
-200g zahar
-100g mac
-100g cocos
-4 lg faina
-1 praf de copt
Peste albuse se toarna zaharul si se amesteca in continuare, apoi toate ingredientele solide se amesteca la un loc si se adauga lingura cu lingura in compozitia de albuse
Coacem in tava tapetata cu hartie  de copt.

Crema:
-8 galbenuse ramase
-150g zahar
-esenta de vanilie
-1 budinca
-400ml lapte
-1 pachet de unt

Frecam galbenusele spuma cu zaharul, si le turnam in budinca calda preparata dupa instructiunile de pe plic dar cu 400g lapte.
Cand budinca s-a racit se adauga lingura cu lingura in untul mixat si se intinde peste blat.

Stratul de biscuiti
-2 pachete de biscuiti picnic
-4 lg zahar
-200ml apa
Se arde zaharul si se stinge cu apa apoi lasam sa fiarba pana devine sirop
In acesta racit se inmoaie biscuitii picnic si se pun peste crema cu fata in jos.
Se poate face si fata de biscuiti , daca luam un pachet de cacao si altul de vanilie si se vor lasa cu fata in sus aratand ca o tabla de sah
Eu deasupra am topit 2 linguri cu varf de fineti si 100ml frisca lichida, si a iesit o glazura cremoasa


Prajitura a putut fi taiata repede si am mancat-o la fel de repede, ba chiar am servit cateva vecine care nu se mai opreau din mancat spre disperarea mea

Tort egiptean 2





Este a doua oara cand fac tort egiptean, cu ocazia implinirii a 2 ani de casnicie
credeam ca nu poate iesi ceva mai bun ca primul tort egiptean dar acesta a fost si mai bun (am schimbat putin reteta)

Iar tort egiptean

Ciorba de perisoare a la grec cu busuioc


Sotul meu adora ciorba de perisoare, asa ca m-am pus pe fapte
azi e prima data cand fac acest gen de ciorba si incerc sa o fac asa incat sa o pot manca si eu
Am descoperit aroma care o da busuiocul perisoarelor de pui cand am mancat la un botez si mi-a placut foarte mult asa ca am pus in practica



Perisoarele:
400g carne tocata de pui
2 lg orez
1 ou
putin busuioc

Se amesteca si se fac bilute pe care le asezam pe o farfurie

Calim:
1 ceapa
1/2 ardei gras rosu
3 morcovi si 1/2 telina taiate marunt
cu putin ulei

Cand sunt patrunse se adauga apa cat dorim sa fie ciorba si lasam sa fiarba legumele de tot,

Apoi adaugam rand pe rand bilutele in ciorba care clocote la foc mic.

Lasam sa se raceasca putin si potrivim de sare,
o dregem cu 200g smantana amestecata cu un galbenus si picuram zeama de pe tarhon pentru a o acri putin , dar si frunze de tarhon

chiftelute de pui

Azi am facut chiftelute de pui
Initial as fidorit sa fac pur si simplu carne tocata condimentata prajita in tigaie, dar m-am razgandit si am adaugat la
500g carne tocata de pui
3 oua
4 felii franzela inmuiate in apasi scurse apoi
1 capatana de usturoi pasata
4 cartofi fierti pasati
sare
piper

Apoi am format bilute si le-am fript in ulei incins

Chiftelute de pui